Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju finansira razvoj “pametnih sela”

0

Udruženje gradjana Centar za aktivizam Vranje iz Vranja realizovalo je projekat “Razvoj koncepta pametnih sela” uz finansijsku podršku Ministarstva za bigu o porodici i demografiju. 

U okviru projekta održano je i niz besplatnih obuka za pokretanje sopstvenog biznisa i unapredjenje postojećeg, namenjenih poljoprivrednim proizvodjačima i vlasnicima malih preduzeća za proizvodnju zdrave hrane.

Projekat „Razvoj koncepta „pametnih sela“ u cilju demografske revitalizacije Pčinjskog okruga“ imao je za 

cilj da ukaže na značaj demografske revitalizacije ruralnih područja u Pčinjskom okrugu kroz uvođenje koncepta “pametnih sela”, odnosno kroz jačanje malih preduzeća i domaćinstava koja proizvode zdravu hranu i specijalizovane proizvode visoke vrednosti koji će svoje poslovanje zasnivati na lokalnoj ponudi i tržištima okolnih gradova; povezivanje lokalnih preduzeća hrane sa potrošačima, uz organizovanje obuke za primenu digitalne tehnologije i Interneta i omogućavanje mladima da pokreću novi biznis, da razvijaju preciznu poljoprivredu i cirkularnu ekonomiju, uz jačanje međugeneracijske saradnje. 

Važan deo projekta odnosio se i na podsticanje razvoja svih vidova seoskog turizma, uz duhovni preporod, očuvanja manifestacija, starih zanata i tradicije.

Projekat je obuhvatio sela i opštinu Vranjska Banja, Bosilegrad, Trgovište, Bujanovac,  Vladičin Han i grad Vranje

Spread the love

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *