Mladi, malo znanja o sporazumima Kosovo – Srbija OLJP

0

Odbor za ljudska prava predstavio je danas u Bujanovcu analizu istraživanja o stavovima mladih iz Preševske doline o odnosima između Kosova i Srbije i Briselskim sporazumima.

Predstavljajući uzorak, Agon Islami, koordinator projekta, otkrio je da je zajednički imenitelj tri etničke grupe (Albanaca, Srba i Roma) to što nemaju mnogo znanja o sporazumima postignutim između Kosova i Srbije u Briselskom dijalogu.

Prema istraživanju, 35 odsto mladih iz opština Preševo, Bujanovac i Medveđa ne zna šta ti sporazumi sadrže, dok je 27 odsto mladih izjavilo da zna da se ti sporazumi odnose na rešavanje problema između Srbije i Kosova.

Takozvani tehnički sporazumi, poput integrisanog upravljanja granicom, regionalnog predstavljanja i saradnje, nisu poznati mladima u Preševu, Bujanovcu i Medveđi.

Dok su sporazumi o diplomama, slobodi kretanja i telekomunikacijama popularniji, samo 2 odsto mladih Srba izjavilo je da im neće smetati priznavanje nezavisnosti Kosova, kao rezultat konačnog sporazuma, a svi mladi albanci su izrazili želju da Srbija prizna kosovsku nezavisnost.. Istraživanje odbora za ljudska prava sprovedeno je u okviru projekta „Preševska dolina u kontekstu kosovsko-srpskog dijaloga”, projekta koji podržava fondacija „Rockfeller brother fund”

Spread the love

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *