NVO aktivisti posetili migrante u Preševu

0

Povodom Međunarodnog dana tolerancije dvadesetak mladih aktivista i volontera iz nekoliko Udruženja građana u Preševu posetilo je prihvatni centar za migrante u Preševu. 

Mladi iz NGO sektora proveli su nekoliko sati u kampu za migrante pričajući i družeći se sa vršnjacima izbeglim iz Avganistana, Iraka i Sirije. 

Razgovarali su o sportu, muzici, filmovima, ali i o fakultetima i školama. 

Mladi iz Preševa kazali su da uglavnom studiraju u Prištini i Tetovu u Severnoj Makedoniji, dok su mladi iz migrantske populacije ispričali kako su morali da prekinu studije i da svu svoju pamet i energiju usmere na to da sačuvaju goli život.

-Ovde su se družili mladi ljudi koji Imaju mnogo zajedničkih stvari. Vole iste igrice, slušaju istu muziku, iako dolaze iz potpuno različitih kultura- objasnio je Hedon Esati, direktor nevladine organizacije “BE ACTIV”. 

On je istakao da je ponosan na mlade iz Preševa jer su pokazali veliki stepen razumevanja, empatije i solidarnosti sa mograntima koji dolaze i borave u prihvatnom centru u Preševu. 

  • Žao nam je svima jer rat je užasna stvar. Surovo je i žalosno da se na tako surov način prekinu životi miliona ljudi. Njihovi životi su bukvalno prekinuti. Izgubili su najmilije, ostali bez domova, bez svojih uspomena. Jedino im je ostalo to što su živi. Mnogi su na putu dovde stradali. Nisu poginuli tamo u ratu, nego bežeći i tražeći put do slobode. To je toliko surovo. – navodi Hedon. 

Prema njegovim rečima, migranti sa kojina je on razgovarao nisu imali primedbe na tretman u Preševu, ali da svi žele da napuste Srbiju i odu u Zapadnu Evropu gde bi tražili azil i počeli život iz početka. 

Spread the love

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *