Osnovci iz Preševa poručuju “Zajedno do mira, ljubavi i tolerancije”

0

Edukativne i kreativne radionice organizovane su pod budnim okom Ivane Veličković nastavnice likovnog iz škole “Vuk Karadžić” Ona je rekla da su utisci koje nosi sa ovih radionica više nego pozitivni.

Deca su bila jako zainteresovana. Danima su dolazili i zajedno slikali, družili se, razmenjivali
ideje – kaže nastavnica likovnog.

Kako navodi, prosvetni radnici u Preševu već imaju iskustva u radu sa decom iz Kampa za migrante, jer od 2015. godine Preševo je prva stanica na ulasku u našu zemlju.

Neka deca ranije su pohađala nastavu ovde kod nas u školi, neki su samo učestvovali u pojedinim uglavnom sportskim manifestacijama. Ovo je prvi put da migrantska i naša deca zajedno rade na nečemu, a to su ovi divni crteži i kada ih pogledate vidite da je projekat uspeo – objašnjava Ivana.
Ona kaže da su se deca kroz druženje i zajednički rad bolje upoznala, da su se rodila nova prijateljstva pa i simpatije.

Deca koja dođu iz kampa u početku su stidljiva, rezervisana, stoje po strani. Međutim mi smo tu da ih podstaknemo na taj neki “prvi korak” i da prevazidju strah i tremu od kontakta sa nepoznatim. Tu dosta pomaže i njihova dečija neposrednost i radoznalost, kao i reakcija njihovih vršnjaka iz lokalne zajednice koja je više nego pozitivna – kaže nastavnica likovnog.

Prema njenim rečima deca iz kampa i deca iz lokalne zajednice vrlo brzo su uspostavila kontakt i započela druženje.

Deca su izuzetno talentovana ali i spremni da sarađuju i pomažu jedni drugima, pa mogu da kažem da smo sve ove crteže zaista zajedno uradili – ističe Ivana.

Ona dodaje da je projekat “Zajedno” bio od velike koristi za razvoj zajedništva ali i aktivizma kod dece ovog uzrasta i da ovakvih projekata u budućnosti treba biti više.

Spread the love

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *