Osnovci iz Vranja i deca izbeglice iz Ukrajine zajedničkoj humanitarnoj akciji

0

Skoro svi radovi izrađeni na zajedničkim radionicama osnovaca iz OŠ “Radoje Domanović” iz Vranja i njihovih vršnjaka iz Ukrajine koji borave u prihvatnom centru za izbeglice, prodati su na humanitarnoj Vaskršnjoj izložbi . Sav prihod otišao je za lečenje devojčice Sofije Antić iz Vranja.
Osnovna škola “Radoje Domanović” bila je deo projekta “Zajedno” koji je sprovela organizacija Centar za aktivizam Vranje u saradnji sa IOM-om uz podršku Švajcarske
Na kreativnim radionicama osnovci iz Vranja i njihovi vršnjaci iz Ukrajine zajedno su slikali i crtali motive ljubavi, drugarstva i tolerancije. Pravili su nakit i predmete od kartona i plastelina i pevali srpske i ukrajinske pesme. Nastavnica razredne nastave Marija Stevanović kaže da je interesovanje dece za zajedničke
aktivnosti bilo veliko.

Naša škola je i ranijih godina bila otvorena za decu migrante iz Avganistana i Sirije, nije prvi put da drugari koji su smešteni u kampu za izbeglice pohadjaju nastavu sa decom iz Vranja- objasnila je Stevanovićeva.

Ona je kazala da je jedina razlika što su deca sa drugarima iz Sirije i Avganistana komunicirala samo na engleskom, a sada i jedni i drugi dosta razumeju srpski odnosno ukrajinski jezik.

Oni u tom uzrastu brzo uče. Imamo učenika iz Ukrajine koji je za jako kratko vreme naučio srpski i takođe našeg dečaka koji dobro govori ruski jezik, a mali Ukrajinci svi isto govore ruski. Oni često nama nastavnivima prevode – priča Marija Stevanović.

Prema njenim rečima deca izbeglice su ponekad tužna i nostalgična, ne retko pričaju o svom gradu, školi i igračkama koje su ostavili tamo, ali kada počne igra i druženje brzo im se vrati osmeh na lice i onda su svi zajedno vesela i razdragana pomalo nestašna deca.

Spread the love

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *