Smanjen broj dece vakcinisane protiv morbila,u Pirotu moguća epidemija

0

Broj dece koja su vakcinisana protiv malih boginja tokom 2020. smanjen za oko 25 odsto, što može da dovede do ponovne epidemije morbila, poručuju iz Udruženja pedijatara Srbije. Samo jedan slučaj zaraze mogao bi da dovede do razbuktavanja, upozoravaju iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Instituta za javno zdravlje Pirot, jer je u tom gradu broj vakcinisanih za oko 20 odsto manji u odnosu na 2019. godinu. Pandemija u Leskovcu i Prokuplju nije uticala na planiranu vakcinaciju, dok je u Nišu smanjen broj dece koja su primila prvu dozu na vreme, ali je ipak vakcinisan planirani broj.

Prekid rada pojedinih zdravstvenih ustanova tokom pandemije, antivakcinalni lobi, ali i strah od zaraze koronom, doprineli su po proceni stručnjaka da mnogi roditelji odlažu odlazak lekaru i ovu obaveznu vakcinaciju.

Da je ipak mnogoj roditelja odustalo od vakcinacije dece protiv malih boginja pokazuju podaci iz Pirota. Naime, tokom 2020. u Pirotu je vakcinisano samo 66 odsto dece, dok je samo godinu dana ranije MMR primilo 87,8 odsto.

“Spašavaju nas sve mere koje primenjujemo protiv korone, kao i to što je u kolektivima manje dece u grupama. Kada bi se sve vratilo na staro, lako bi opet došlo do epidemije“- upozorava načelnica Centra za kontrolu i prevenciju bolesti IZJZ Pirot Radmila Zec.


Leskovac i Prokuplje i dalje u vrhu po broju vakcinisanih

Za razliku od Pirota, u Leskovcu i Prokuplju nema smanjenja broja vakcinisanih protiv malih boginja. Leskovac je sa 90 odsto vakcinisanih jedan od vodećih gradova u Srbiji po broju dece koja su primila MMR.

Spread the love

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *