Otkrivamo:Vranje žarište korone,a skener u Zdravstvenom centru ne radi

0
Zdravstveni centar Vranje

Tekst je urađen uz podršku ambasade SAD u Beogradu

Zdravstveni centar Vranje ima samo jedan skener koji pacijenti ne mogu da koriste za preglede jer je,sada već duže od godinu dana u kvaru – saznaje portal South Serbia News. 

Multislajani skener, koji je u oktobru 2019. godine ministarstvo zdravlja nabavilo za Zdravstveni centar Vranje i koji je plaćen oko 22 miliona dinara, pokvaren je nakon požara koji se u delu ove ustanove dogodio samo četiri meseca kasnije. Ubrzo je počela epidemija nepoznatog i opasnog respiratornog virusa Covid 19, koji je u Srbiji registrovan 6.marta 2020. 

Pacijenti iz Pčinjskog okruga, njih oko 250.000, iako je ovo područje za sve vreme trajanja pandemije više puta proglašavano žarištem infekcije, upućivani su na dijagnostiku pluća skenerom u Leskovac ili u Niš. 

Kada smo se obratili direktorki ZC Vranje, Dr Ljiljani Antić sa samo jednim pitanjem: Zbog čega aparat koji je neophodan za pacijente sa respiratornim problemima ne radi, odgovara dobili smo salvu uvreda i optužbi. 

-Ko ste Vi da lažete da skener ne radi? Skener radi, i to je novi multisjasni skener i on sve vreme radi, a Vi mene pitate sada namerno i zlonamerno zbog čega ne radi. Vi ste novinar? Dajte mi Vaše podatke. Ja moram da javim ministru da Vi izmišljate, ako slučajno zovete i tamo – rekla je u telefonskom razgovoru direktorka Antić. 

Na insistiranje naše novinarke da nas ako skener radi direktorka uputi na zakazivanje pregleda, Antićeva je odgovorila da “ne može svako da zakaže kad mu je volja”. 

U razgovoru sa zdravstvenim radnicima Zdravstvenog centra u Vranju, koji su insistirali na anonimnosti potvrdjeno nam je da skener nakon kvara u požaru početkom 2021.godine, nije popravljen i da  pacijenti iz Vranja i okoline sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom na preglede šalju u obližnju Surdulicu ili Leskovac i Niš. 

Iz ministarstva zdravlja do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovor na pitanje da li su upoznati sa situacijom u Vranjskom zdravstvenom centru. Nastavićemo da insistiramo na odgovoru. 

Tekst je urađen uz podršku ambasade SAD u Beogradu

Spread the love

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *