Vrtić “Čarolija” u Vranju dobio Eko park

0

Dvorište vrtića “Čarolija” u Vranju opremljeno je novim mobilijarima za igru dece napravljenim od prirodnog i reciklirajućeg materijala, a ideja za izgradnju Eko parka potekla je od Komesarijata za izbeglice i migracije i Međunarodne organizacije za migracije, jer je do sada 15 deteta iz Prihvatnog centra u Vranju boravilo u tom vrtiću.

“Boraveći u vrtiću deca migranata sa juga Srbije dobili su priliku da se uključe u formalno obrazovanje, da se povežu sa svojim vršnjacima iz Vranja, savladaju jezičke barijere i kulturološke prepreke, steknu neka znanja i veštine koji će im biti neophodni za život i snalaženje u savremenom društvu,” izjavila je Milica Anđelković Jovanović, regionalna koordinatorka mobilnog tima IOM – a na jugu Srbije, na otvaranju Eko parka u vrtiću “Čarolija”.

Reč je o prostoru u dvorištu vrtića u sastavu Predškolske ustanove “Naše dete”, oplemenjenog novim sadržajima za igru dece napravljenim isključivo od prirodnog i reciklirajućeg materijala.

“Eko park ne bi mogao da bude gotov ovako brzo da nije bilo podrške lokalne zajednice.

Uređenju su se priključili pre svega roditelji dece koja pohađaju vrtić, roditelji migranti, ali i komšije, pojedinci i firme koji su hteli da pomognu”, dodala je Anđelković Jovanović.

Zamenica gradonačelnika Vranja Zorica Jović naglasila je da će “porodice koje gravitiraju ka ovom vrtiću će imati lepo mesto za igru mališana”.

Prisutni su posadili sadnice tuje koje će podsećati na solidarnost i moć zajedništva.

Inicijativa za izgradnju Eko parka potekla je od Komeserijata za izbeglice i migracije (KIRS) i Međunarodne organizacije za migracije (IOM), jer je do sada 15 deteta iz migrantske populacije, smeštenih u Prihvatnom centru u Vranju, imalo priliku da boravi u vrtiću “Čarolija”.

Spread the love

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *