Foto: Južne vesti

Nezadovoljni otkupnom cenom robe, odnosom države prema seoskim domaćinstivima, oko 50 poljoprivrednika iz čitavog Jablaničkog okruga danas se okupilo ispred velikih marketa u Leskovcu kako bi iskazali nezadovoljstvo. Oni su pozivali prolaznike da iz kutija uzimaju paradajz, te da ne kupuju onaj u marketima od preko 100 dinara, kada već oni dele besplatno.

Ipred marketa “Lidl” i “Roda” u Mlinskoj ulici poljoprivredni proizvođači su za oko 30 minuta podelili nekoliko tona paradajza, a kako sami kažu, razlog za takvu odluku, pored niske cene je i to što su prethodnih godina dobijali kritike zašto ne dele građanima besplatno paradajz, a ne da ga rasipaju po deponijama. Takođe na nekoliko mesta su bile postavljene i humanitarne kutije za pomoć bolesnoj deci, pa su proizvođači apelovali na prolaznike da doniraju novac, prenose Južne vesti.

“Prethodnih godina smo imali istih problem i tada su nas kritikovali zašto proizvode ne poklanjamao narodu. Evo sad to radimo i nastavićemo sa ovakvim akcijama sve dok ne uspemo da podelimo sve količine koje imamo. Sa cenom od 10 dinara po kilogramu, kolika je otkupna cena, mi ne pokrivamo ni osnovne troškove. Postavili smo i kutije za pomoć deci kojoj je novac potreban, pa eto, umesto da građani odu u “Lidl” i neka bar ovde doniraju novac”, rekao je jedan od okupljenih povrtara.

Cenom sa kojom bi proizvožači bili zadovoljni je između 50 i 60 dinara, kako bi uspeli da pokriju troškove proizvodnje, ali i da zarade.

Spread the love

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *