Eko park u Vranju-poruka dobrodošlice deci migrantima

0

U dvorištu vrtića Čarolija u Vranju  je svečano otvoren prvi eko park, zahvaljujući inicijativi  Komeserijata za izbeglice i migracije (KIRS) i Međunarodne organizacije za migracije (IOM).

Do sada je  sada 15 deteta iz migrantske populacije, smeštenih u Prihvatnom centru u Vranju, imalo priliku da boravi u vrtiću ,,Čarolija“. Zbog toga je u ovom vrtiću napravljno jedinstveno  mesto za uživanje i igru najmlađih, a „čarolija“ se ogleda u činjenici da su na uređenju eko parka bili uključeni, građani, roditelji dece i svi ljudi dobre volje koji su želeli da pomognu svojoj zajednici.

-BORAVEĆI U VRTIĆU DECA MIGRANTI SU DOBILA PRILIKU DA SE UKLJUČE U FORMALNO OBRAZOVANJE, DA SE POVEŽU SA SVOJIM VRŠNJACIMA IZ VRANJA, DA SAVLADAJU JEZIČKE BARIJERE I KULTUROLOŠKE PREPREKE, DA STEKNU NEKA ZNANJA I VEŠTINE KOJA ĆE IM BITI NEOPHODNA ZA ŽIVOT I SNALAŽENJE U SAVREMENOM DRUŠTVU- PORUČILI SU PREDSTAVNICI IOM-a.

Svečanost povodom otvaranja eko parka je bila povod da se zasade i sadnice tuje koje će podsećati na solidarnost i moć zajedništva. U programu su nastupili i mališani vrtića ,,Čarolija“ sa svojim vaspitačicama.

Spread the love

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *